« Bewustwording van je patronen geeft nieuwe gedragsruimte. »

Bert Hage
Psycholoog

De relatie tussen onbewuste processen en geluk

Hoe bewustzijn gedragsruimte geeft

In onze manier van werken hebben we het vaak over de persoonlijke beleving van de werkelijkheid. Wanneer twee mensen dezelfde situatie meemaken, is de kans groot dat zij deze toch anders beleven. De manier waarop iemand op een bepaalde situatie reageert en waar dat vandaan komt, wordt voor een groot deel bepaald door processen waar je je vaak niet bewust van bent.

Een voorbeeld

Wanneer Rianne in de kantine plaats neemt voor wat ontspanning tijdens de lunch, komt haar collega Mark bij haar zitten. ‘Gezellig!’ zegt ze zodra hij plaatsneemt, waarop hij zijn telefoon pakt en zijn mail begint te checken.

Ze kijkt naar Mark en baalt. Wat een gezellige lunch had kunnen zijn is in haar beleving nu gewoon een moment van werken onder elkaar geworden. Dit had hij toch zeker ook wel even op zijn werkplek kunnen doen? Het is tenslotte pauze, tijd voor ontspanning. Mark is zich echter van geen kwaad bewust, kijkt haar af en toe aan en glimlacht terwijl hij verder gaat. Volledig ontspannen in haar bijzijn.

Enige tijd later heeft zij een online afspraak met haar coach en legt ze de situatie aan hem voor. Aan de hand van haar raakbaarheden en de Reflect meting onderzoeken ze wat er gebeurt op het moment dat Mark tegenover haar komt zitten. Ze vertelt dat zij dit zelf dus zou doen, ze eet wel een boterham in haar kantoor als ze intussen verder moet werken.

Alhoewel ze baalt van zijn gedrag blijkt echter ook dat het juist zijn onaangepastheid is, in combinatie met de vrijheid die daarin verborgen ligt, waar zij zelf zo naar verlangd. De bewustwording hiervan geeft haar de ruimte om anders naar de situatie en naar haar eigen reactie te gaan kijken.

Inzicht in onbewuste processen voor geluk

Bewustwording op persoonlijke onbewuste processen is iets dat we ook gebruiken tijdens assessments. We gaan in gesprek met de kandidaat over de door hen ingevulde Reflect meting, om meer inzicht te geven op hun persoonlijke raakbaarheden en bijbehorende patronen. In een rollenspel met een acteur worden zij hier nog eens extra op uitgedaagd om te zien hoe zij zich gedragen en een idee te geven van de gedragsruimte die er bij bewustwording ontstaat.

Juist wanneer jij je bewust bent van de onbewuste processen die spelen heb je namelijk de keuze om jouw gedrag aan te kunnen passen. Hierdoor is het gemakkelijker om met onaangename situaties om te gaan en deze vervolgens los te kunnen laten. Vanuit je bewustzijn krijg je meer inzicht in je patronen in interactie met mensen. Zo ontstaat er ook ruimte voor een ontspannen succesvolle manier van werken en kun je met meer (werk)geluk door het leven gaan.

Benieuwd naar jouw raakbaarheden?

Neem contact met ons op voor een rapportage en een bijbehorend gesprek met onze psycholoog.